Onlangs heb ik de bas Maarten Karres op de theorbe begeleid in de aria Was hast du verwirket? van Heinrich Schütz (1585-1672) in de prachtige Dorpskerk van Schiedam-Kethel. Zie de foto hiernaast.

 

Voor Henriëtte (zang), Ben (viola da gamba) en mijzelf op luit en theorbe - oftewel ensemble Stella Musica - liggen er twee - besloten - optredens met een Frans/Italiaans programma in het verschiet: op 29 mei en op 28 juli.

 

Nathalie Mees en ik spelen ons programma C'est une chanson! op 12 april in Almere bij Goede Rede Concerten, op 28 mei in de Marlotkerk in Den Haag en op 4 juni bij Barendrecht Klassiek.

 

April 2023Een concert met een grotere emotionele lading dan dat van 18 en 19 maart heb ik niet eerder meegemaakt.

 

Het indrukwekkende 'A Ukrainian Prayer' van John Rutter, pianospel, poëzie en zang door zes Oekraïense vrouwen die in ons land welkom en veilig zijn, de mooiste motetten van Schütz en Distler, orgelmuziek van Distler, en de schitterende cantate 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit' van de jonge Bach: tranen van ontroering overal in de zaal en na afloop moesten bezoekers echt even bijkomen.

 

En wat heb ik fijn samengewerkt met de zangers van Con Passione, met Gilles Michels en met de leden van het instrumentaal ensemble: Mirjam Babeliowsky en Iris Willemsen (blokfluit), Abel Streefland en Thijs van Dijk (viola da gamba), Renske Ligtmans (orgel), Patrick Vercammen (cello) en Maarten Scheltens (violone).

 

Maart 2023Ja, er komt weer wat beweging in de muziek. En dat werd tijd! Want zelfs nadat we corona achter ons hadden kunnen laten, kwam het culturele en muzikale leven maar langzaam op gang (en dat hoor ik van alle musici om me heen).

 

Als Stella Musica (www.stellamusica.nl) brachten we op 13 maart een programma van Franse en Italiaanse liederen in de sfeervolle ambiance van Residence Van Ommerenpark.

 

Op 1 mei speelde ik met mijn makkers van het Haags Barokgezelschap (www.haagsbarokgezelschap.nl) de prachtige Bachcantate Der Herr ist mein getreuer Hirt.

 

Maar nu op volle kracht vooruit! Op 23 en 30 oktober, 27 november, 22 januari en 12 april (en in een reeks besloten voorstellingen) brengen Nathalie Mees en ik ons nieuwe programma C'est une chanson! We zijn druk met de voorbereidingen bezig en durven zonder blozen te beweren dat het een verrassend en mooi programma gaat worden.

 

En voor de maand december heb ik het fijne vooruitzicht om met het Haags Barokgezelschap de feestelijke Bachcantate Unser Mund sei voll Lachens (de titel zegt het al) te mogen uitvoeren: 11 december 's ochtends in de Nieuwe Badkapel in Scheveningen en 's avonds in de Dorpskerk te Wassenaar.

 

Augustus 2022Op 10 oktober 2021 hebben Nathalie Mees en ik voor het eerst samen opgetreden. In theater De Nieuwe Regentes hebben we twee keer voor een volle zaal ons programma Time stands still gebracht. Dat is zowel ons publiek als onszelf zodanig goed bevallen dat we het nogmaals gaan uitvoeren.

 

We zouden het ook graag in de nóg intiemere setting van een huiskamerconcert uitvoeren, dus neem contact met ons op als je een idee hiervoor wilt bespreken!

 

Nathalie en ik hebben veel plezier aan de samenwerking beleefd, dus nog dit jaar gaan we nadenken over een volgend programma.

 

November 2021Langzamerhand kunnen de beroepsmusici die het door de corona-pandemie zo zwaar hebben gehad die ellende achter zich laten. Laten we ze steunen door een stormloop op hun concerten!

 

Maar ook musici die er niet van hoeven te leven, zoals ik, hebben het niet erg leuk gehad. Het Haags Barokgezelschap kon zowel in 2020 als in 2021 veel Bachcantates en de Matthäus Passion niet uitvoeren. Gelukkig kunnen we nu vooruit kijken naar het Weihnachtsoratorium op vrijdag 17 december.

 

Ook het opnemen van een CD met Ensemble Pulse leek vorig aanvankelijk niet te kunnen doorgaan, maar kon uiteindelijk toch plaatsvinden. Van de CD 't Schrickelik Tempeest, over de storm die op 1 augustus 1674 Utrecht trof, kun je hiernaast vast een nummer horen.

 

Ook voor Henriëtte, Ben en mij (www.stellamusica.nl) heeft inmiddels een fijne muzikale doorstart op 17 juni plaatsgevonden met een bijzonder optreden voor de "Franse tafel" van Sociëteit De Witte in Den Haag.

 

Al twee keer hebben Nathalie Mees en ik ons concert Time stands still moeten afblazen. Dat zijn we zat en daarom spelen we nu op safe. Pas op zondag 10 oktober om 14.00 en om 16.00 uur zal ons optreden in theater De Nieuwe Regentes plaatsvinden. Kom luisteren naar Engelse lute songs over verlangen, liefde, vreugde en verdriet: een sfeervol en intiem uur met muziek van John Dowland (1563-1626) en tijdgenoten.

 

Juli 2021

Een lied uit Time stands still door Nathalie Mees en Wouter Lucassen

Pulse Ensemble, begeleid door Juun Voorhoeve en Wouter LucassenOp 12 september 2020 was op Radio 4 de reconstructie te horen van de bewaard gebleven fragmenten uit de komische opera "Den Verliefden Rijkaart" van Hendrik Anders (1657-1714). Deze reconstructie heb ik in 2019 gemaakt op verzoek van René Seghers, die je voor en na de muziek in gesprek hoort met Hein van Eekert.

 

Het was vele weken werk om de muziek te reconstrueren uit het weinige papier dat in 1772 de brand in de Amsterdamse Schouwburg had overleefd. Van enkele stukjes was alleen tekst overgeleverd, waarbij ik dus in de stijl van Anders muziek moest componeren. Ik heb zitten zuchten, zweten en vloeken. En dat voor nog geen kwartier muziek…

 

Maar wel een uniek stukje muziek: veertig jaar voor "La Serva Padrona" van Pergolesi, dat in de muziekhistorie bekend staat als de eerste "opera buffa" (komische opera), heeft een Nederlander dit gemaakt!

En natuurlijk was het een beloning om een jaar later te luisteren naar de op 2 augustus 2020 gemaakte opname (waar ik zelf niet bij mocht zijn vanwege corona-voorzorgen). Door excellente musici, heerlijk!

 

De muziek zal te zijner tijd ook op CD verschijnen en in een boek van René Seghers worden beschreven. Zie verder www.401nederlandseoperas.nl.

 

Het inleidende gesprek, de muziek (begint op 4:10) en de het afsluitende gesprek kun je hier horen. De geluidskwaliteit van de muziek is uitstekend, maar van de gesprekken door een technische oorzaak helaas minder.

 

Niettemin: veel plezier!

 

September 2020Henriëtte, Ben en ik (www.stellamusica.nl) waren het niet kunnen optreden ernstig zat. En dus gaven we in juni 2020 in het trappenhuis van het gebouw waar ik woon een concertje voor bewoners en enkele genodigden. Supergezellig was het! En wat waren wij blij weer eens te mogen optreden! In augustus herhaalden we het in de prachtige hal van het voormalige weeshuis aan de Hooftskade in Den Haag.

Juli 2020