Toen Nathalie Mees en ik na ons eerste programma, Time stands still, een tweede programma - C'est une chanson! - gingen brengen, durfden we onszelf langzamerhand wel een duo te noemen. We hebben er veel voorstellingen mee gegeven en uiteraard komen we het, als je ons uitnodigt voor een huisconcert, nog graag laten horen.

 

Maar toen ontstond het idee voor een derde programma en leek het ons prachtig om met een accordeonist te kunnen samenwerken. We vonden in Hans van der Maas (www.vandermaas-accordeon.nl/) niet alleen een musicus van topniveau maar hij bleek ook nog eens een fijne collega te zijn. En laat je niet door zijn indringende en strenge blik op de foto misleiden: we lachen veel.

 

Nu zijn we dus met z'n drieën en dat bevalt méér dan goed: ieder vanuit eigen kwaliteiten met eigen ideeën bijdragend aan iets dat heel mooi gaat worden. We hebben elkaar de afgelopen maanden uitgedaagd en hard - en met veel plezier - gewerkt aan ons nieuwe programma: OverLeven. Inmiddels is het zover dat we een try-out gaan geven. Laat je verrassen en kom luisteren!

 

Juni 2024



2024 wordt voor mij het jaar van drie spannende projecten. Zo speel ik in de passietijd niet de Matthäus of Johannes Passion maar de Markus Passion. Wat? Heeft Bach ook een Markus Passion geschreven? Ja, maar de muziek daarvan is zoekgeraakt. Op vrijdag 22 maart spelen we met Merwe's Oratorium Vereniging een reconstructie die Gilles Michels heeft gemaakt met koralen en aria's van Bach en fragmenten uit het werk van diens tijdgenoot Reinhard Keiser.

 

Met Ensemble Illustre onder leiding van Dennis Broeders verwacht ik deze zomer de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz uit te voeren. Een lang gekoesterde wens, die enkele jaren geleden als gevolg van de corona-pandemie de mist inging maar waarvoor ik nu een herkansing krijg.

 

In het najaar hopen Nathalie Mees, Hans van der Maas en ik de première te kunnen brengen van een nieuw en spannend muzikaal-theatraal programma dat nu enige vorm begint te krijgen, maar waarover ik nu nog niets kwijt wil, behalve dat het OverLeven heet.

 

De afbeelding is - in tabulatuur (grepenschrift) - een zetting van Miguel de Fuenllana (1500-1579) voor vihuela (pagina Instrumenten) van een tweestemmig Benedictus uit een mis van Josquin des Prez (1450-1521). Ik schreef er deze week een stukje over voor het blad van de Nederlandse Luitvereniging en maakte de illustratie om de tweestemmigheid te laten zien. Vergeet het verder, ik bedoelde het hier gewoon als kleurrijk plaatje.

 

Januari 2024



"Tot tranen toe geroerd... maar ook een lach, prachtig!"

 

Na elf optredens met C'est une chanson! hebben wij er nog geen genoeg van. Gelukkig maar, want we zijn tot volgend jaar april geboekt. Boek ons ook voor een openbaar concert of een huisconcert!

 

September 2023


Onlangs heb ik de bas Maarten Karres op de theorbe begeleid in de aria Was hast du verwirket? van Heinrich Schütz (1585-1672) in de prachtige Dorpskerk van Schiedam-Kethel. Zie de foto hiernaast.

 

Voor Henriëtte (zang), Ben (viola da gamba) en mijzelf op luit en theorbe - oftewel ensemble Stella Musica - liggen er twee - besloten - optredens met een Frans/Italiaans programma in het verschiet: op 29 mei en op 28 juli.

 

Nathalie Mees en ik spelen ons programma C'est une chanson! op 12 april in Almere bij Goede Rede Concerten, op 28 mei in de Marlotkerk in Den Haag en op 4 juni bij Barendrecht Klassiek.

 

April 2023



Een concert met een grotere emotionele lading dan dat van 18 en 19 maart heb ik niet eerder meegemaakt.

 

Het indrukwekkende 'A Ukrainian Prayer' van John Rutter, pianospel, poëzie en zang door zes Oekraïense vrouwen die in ons land welkom en veilig zijn, de mooiste motetten van Schütz en Distler, orgelmuziek van Distler, en de schitterende cantate 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit' van de jonge Bach: tranen van ontroering overal in de zaal en na afloop moesten bezoekers echt even bijkomen.

 

En wat heb ik fijn samengewerkt met de zangers van Con Passione, met Gilles Michels en met de leden van het instrumentaal ensemble: Mirjam Babeliowsky en Iris Willemsen (blokfluit), Abel Streefland en Thijs van Dijk (viola da gamba), Renske Ligtmans (orgel), Patrick Vercammen (cello) en Maarten Scheltens (violone).

 

Maart 2023



Ja, er komt weer wat beweging in de muziek. En dat werd tijd! Want zelfs nadat we corona achter ons hadden kunnen laten, kwam het culturele en muzikale leven maar langzaam op gang (en dat hoor ik van alle musici om me heen).

 

Als Stella Musica (www.stellamusica.nl) brachten we op 13 maart een programma van Franse en Italiaanse liederen in de sfeervolle ambiance van Residence Van Ommerenpark.

 

Op 1 mei speelde ik met mijn makkers van het Haags Barokgezelschap (www.haagsbarokgezelschap.nl) de prachtige Bachcantate Der Herr ist mein getreuer Hirt.

 

Maar nu op volle kracht vooruit! Op 23 en 30 oktober, 27 november, 22 januari en 12 april (en in een reeks besloten voorstellingen) brengen Nathalie Mees en ik ons nieuwe programma C'est une chanson! We zijn druk met de voorbereidingen bezig en durven zonder blozen te beweren dat het een verrassend en mooi programma gaat worden.

 

En voor de maand december heb ik het fijne vooruitzicht om met het Haags Barokgezelschap de feestelijke Bachcantate Unser Mund sei voll Lachens (de titel zegt het al) te mogen uitvoeren: 11 december 's ochtends in de Nieuwe Badkapel in Scheveningen en 's avonds in de Dorpskerk te Wassenaar.

 

Augustus 2022



Op 10 oktober 2021 hebben Nathalie Mees en ik voor het eerst samen opgetreden. In theater De Nieuwe Regentes hebben we twee keer voor een volle zaal ons programma Time stands still gebracht. Dat is zowel ons publiek als onszelf zodanig goed bevallen dat we het nogmaals gaan uitvoeren.

 

We zouden het ook graag in de nóg intiemere setting van een huiskamerconcert uitvoeren, dus neem contact met ons op als je een idee hiervoor wilt bespreken!

 

Nathalie en ik hebben veel plezier aan de samenwerking beleefd, dus nog dit jaar gaan we nadenken over een volgend programma.

 

November 2021



Langzamerhand kunnen de beroepsmusici die het door de corona-pandemie zo zwaar hebben gehad die ellende achter zich laten. Laten we ze steunen door een stormloop op hun concerten!

 

Maar ook musici die er niet van hoeven te leven, zoals ik, hebben het niet erg leuk gehad. Het Haags Barokgezelschap kon zowel in 2020 als in 2021 veel Bachcantates en de Matthäus Passion niet uitvoeren. Gelukkig kunnen we nu vooruit kijken naar het Weihnachtsoratorium op vrijdag 17 december.

 

Ook het opnemen van een CD met Ensemble Pulse leek vorig aanvankelijk niet te kunnen doorgaan, maar kon uiteindelijk toch plaatsvinden. Van de CD 't Schrickelik Tempeest, over de storm die op 1 augustus 1674 Utrecht trof, kun je hiernaast vast een nummer horen.

 

Ook voor Henriëtte, Ben en mij (www.stellamusica.nl) heeft inmiddels een fijne muzikale doorstart op 17 juni plaatsgevonden met een bijzonder optreden voor de "Franse tafel" van Sociëteit De Witte in Den Haag.

 

Al twee keer hebben Nathalie Mees en ik ons concert Time stands still moeten afblazen. Dat zijn we zat en daarom spelen we nu op safe. Pas op zondag 10 oktober om 14.00 en om 16.00 uur zal ons optreden in theater De Nieuwe Regentes plaatsvinden. Kom luisteren naar Engelse lute songs over verlangen, liefde, vreugde en verdriet: een sfeervol en intiem uur met muziek van John Dowland (1563-1626) en tijdgenoten.

 

Juli 2021

Een lied uit Time stands still door Nathalie Mees en Wouter Lucassen

Pulse Ensemble, begeleid door Juun Voorhoeve en Wouter Lucassen



Op 12 september 2020 was op Radio 4 de reconstructie te horen van de bewaard gebleven fragmenten uit de komische opera "Den Verliefden Rijkaart" van Hendrik Anders (1657-1714). Deze reconstructie heb ik in 2019 gemaakt op verzoek van René Seghers, die je voor en na de muziek in gesprek hoort met Hein van Eekert.

 

Het was vele weken werk om de muziek te reconstrueren uit het weinige papier dat in 1772 de brand in de Amsterdamse Schouwburg had overleefd. Van enkele stukjes was alleen tekst overgeleverd, waarbij ik dus in de stijl van Anders muziek moest componeren. Ik heb zitten zuchten, zweten en vloeken. En dat voor nog geen kwartier muziek…

 

Maar wel een uniek stukje muziek: veertig jaar voor "La Serva Padrona" van Pergolesi, dat in de muziekhistorie bekend staat als de eerste "opera buffa" (komische opera), heeft een Nederlander dit gemaakt!

En natuurlijk was het een beloning om een jaar later te luisteren naar de op 2 augustus 2020 gemaakte opname (waar ik zelf niet bij mocht zijn vanwege corona-voorzorgen). Door excellente musici, heerlijk!

 

De muziek zal te zijner tijd ook op CD verschijnen en in een boek van René Seghers worden beschreven. Zie verder www.401nederlandseoperas.nl.

 

Het inleidende gesprek, de muziek (begint op 4:10) en de het afsluitende gesprek kun je hier horen. De geluidskwaliteit van de muziek is uitstekend, maar van de gesprekken door een technische oorzaak helaas minder.

 

Niettemin: veel plezier!

 

September 2020



Henriëtte, Ben en ik (www.stellamusica.nl) waren het niet kunnen optreden ernstig zat. En dus gaven we in juni 2020 in het trappenhuis van het gebouw waar ik woon een concertje voor bewoners en enkele genodigden. Supergezellig was het! En wat waren wij blij weer eens te mogen optreden! In augustus herhaalden we het in de prachtige hal van het voormalige weeshuis aan de Hooftskade in Den Haag.

Juli 2020