Dag muziekvrienden!

 

Langzamerhand kunnen de beroepsmusici die het door de corona-pandemie zo zwaar hebben gehad die ellende achter zich laten. Laten we ze steunen door een stormloop op hun concerten!

 

Maar ook musici die er niet van hoeven te leven, zoals ik, hebben het niet erg leuk gehad. Het Haags Barokgezelschap kon zowel in 2020 als in 2021 veel Bachcantates en de Matthäus Passion niet uitvoeren. Gelukkig kunnen we nu vooruit kijken naar het Weihnachtsoratorium op vrijdag 17 december.

 

Ook het opnemen van een CD met Ensemble Pulse leek vorig aanvankelijk niet te kunnen doorgaan, maar kon uiteindelijk toch plaatsvinden. De CD zal op 4 juli 2021 worden gepresenteerd.

 

Ook voor Henriëtte, Ben en mij (www.stellamusica.nl) gaat een fijne muzikale doorstart op 17 juni plaatsvinden met een bijzonder optreden voor de "Franse tafel" in Sociëteit De Witte in Den Haag.

 

Al twee keer hebben Nathalie Mees en ik ons concert Time stands still moeten afblazen. Dat zijn we zat en daarom spelen we nu op safe. Pas op zondag 10 oktober om 14.00 uur zal ons optreden in theater De Nieuwe Regentes plaatsvinden. Hou het in de gaten en kom luisteren naar Engelse lute songs over verlangen, liefde, vreugde en verdriet: een sfeervol en intiem uur met muziek van John Dowland (1563-1626) en tijdgenoten.

 

Wouter

Mei 2021

Ensemble Pulse

Een lied uit Time stands still door Nathalie Mees en Wouter LucassenOp 12 september 2020 was op Radio 4 de reconstructie te horen van de bewaard gebleven fragmenten uit de komische opera "Den Verliefden Rijkaart" van Hendrik Anders (1657-1714). Deze reconstructie heb ik in 2019 gemaakt op verzoek van René Seghers, die je voor en na de muziek in gesprek hoort met Hein van Eekert.

 

Het was vele weken werk om de muziek te reconstrueren uit het weinige papier dat in 1772 de brand in de Amsterdamse Schouwburg had overleefd. Van enkele stukjes was alleen tekst overgeleverd, waarbij ik dus in de stijl van Anders muziek moest componeren. Ik heb zitten zuchten, zweten en vloeken. En dat voor nog geen kwartier muziek…

 

Maar wel een uniek stukje muziek: veertig jaar voor "La Serva Padrona" van Pergolesi, dat in de muziekhistorie bekend staat als de eerste "opera buffa" (komische opera), heeft een Nederlander dit gemaakt!

En natuurlijk was het een beloning om een jaar later te luisteren naar de op 2 augustus 2020 gemaakte opname (waar ik zelf niet bij mocht zijn vanwege corona-voorzorgen). Door excellente musici, heerlijk!

 

De muziek zal te zijner tijd ook op CD verschijnen en in een boek van René Seghers worden beschreven. Zie verder www.401nederlandseoperas.nl.

 

Het inleidende gesprek, de muziek (begint op 4:10) en de het afsluitende gesprek kun je hier horen. De geluidskwaliteit van de muziek is uitstekend, maar van de gesprekken door een technische oorzaak helaas minder.

 

Niettemin: veel plezier!

 

Wouter

September 2020Henriëtte, Ben en ik (www.stellamusica.nl) waren het niet kunnen optreden ernstig zat. En dus gaven we in juni 2020 in het trappenhuis van het gebouw waar ik woon een concertje voor bewoners en enkele genodigden. Supergezellig was het! En wat waren wij blij weer eens te mogen optreden! In augustus herhaalden we het in de prachtige hal van het voormalige weeshuis aan de Hooftskade in Den Haag.

Juli 2020