Wat een klotejaar was 2020! In de eerste plaats voor de mensen en hun families die getroffen zijn door het coronavirus, en van wie het leed nog werd verergerd door luidruchtig tuig dat riep dat het om een griepje ging. Laten we voor iedereen hopen op een beter 2021!

 

Zelf heb ik een mooi jaar gehad, zij het op muzikaal gebied met een paar teleurstellingen. Het concert met Ensemble Illustre kon niet doorgaan en veel Bach-cantates van het Haags Barokgezelschap moesten worden geannuleerd. Ook het opnemen van een CD met Ensemble Pulse leek aanvankelijk niet te kunnen doorgaan, maar kon uiteindelijk toch plaatsvinden en de CD komt er in 2021 aan.

 

Natuurlijk blijf ik intussen met van alles bezig. Henriëtte, Ben en ik (www.stellamusica.nl) zijn ons repertoire enthousiast aan het uitbreiden en komen geregeld bij elkaar om ons op een fijne muzikale doorstart voor te bereiden.

 

Op vrijdag 5 maart 2021 hoop ik in theater De Nieuwe Regentes met Nathalie Mees (zang) "Time stands still" te kunnen brengen: Engelse lute songs over verlangen, liefde, vreugde en verdriet: een sfeervol en intiem uur met muziek van John Dowland (1563-1626). Dowland was in heel Europa beroemd en werkte onder andere voor het Deense en Engelse vorstenhuis. Zijn luisterliedjes zijn stuk voor stuk prachtig: sommige heel vrolijk en grappig, andere verstild of zwaarmoedig (en dan ook niet zo'n beetje). Beleef de tijdloze melodieën van Dowland en zijn tijdgenoten en ervaar hoe hun teksten zelfs na 400 jaar ons nog weten te raken!

 

Een gezond en gelukkig 2021 gewenst!

 

Wouter

Ensemble Pulse (www.pulseensemble.nl)Henriëtte, Ben en ik (www.stellamusica.nl) waren het niet kunnen optreden ernstig zat. En dus gaven we in juni 2020 in het trappenhuis van het gebouw waar ik woon een concertje voor bewoners en enkele genodigden. Supergezellig was het! En wat waren wij blij weer eens te mogen optreden! In augustus herhaalden we het in de prachtige hal van het voormalige weeshuis aan de Hooftskade in Den Haag.


Op 12 september 2020 was op Radio 4 de reconstructie te horen van de bewaard gebleven fragmenten uit de komische opera "Den Verliefden Rijkaart" van Hendrik Anders (1657-1714). Deze reconstructie heb ik in 2019 gemaakt op verzoek van René Seghers, die je voor en na de muziek in gesprek hoort met Hein van Eekert.

 

Het was vele weken werk om de muziek te reconstrueren uit het weinige papier dat in 1772 de brand in de Amsterdamse Schouwburg had overleefd. Van enkele stukjes was alleen tekst overgeleverd, waarbij ik dus in de stijl van Anders muziek moest componeren. Ik heb zitten zuchten, zweten en vloeken. En dat voor nog geen kwartier muziek…

 

Maar wel een uniek stukje muziek: veertig jaar voor "La Serva Padrona" van Pergolesi, dat in de muziekhistorie bekend staat als de eerste "opera buffa" (komische opera), heeft een Nederlander dit gemaakt!

En natuurlijk was het een beloning om een jaar later te luisteren naar de op 2 augustus 2020 gemaakte opname (waar ik zelf niet bij mocht zijn vanwege corona-voorzorgen). Door excellente musici, heerlijk!

 

De muziek zal te zijner tijd ook op CD verschijnen en in een boek van René Seghers worden beschreven. Zie verder www.401nederlandseoperas.nl.

 

Het inleidende gesprek, de muziek (begint op 4:10) en de het afsluitende gesprek kun je hier horen. De geluidskwaliteit van de muziek is uitstekend, maar van de gesprekken door een technische oorzaak helaas minder.

 

Niettemin: veel plezier!

 

Wouter